2014-02-03

Om att vara de där härliga som klär sin dotter i fluga

I september stod vi med vår alldeles nykläckta dotter på Lindex för att köpa några bebisplagg. Vi har haft som mål att köpa exakt allt begagnat för att inte fresta på miljön (och för att babygrejer/kläder har så kass kvalitet att de knappt håller till den enda månad storleken funkar). Men ett par nya grejer kändes fint att köpa, som en ritual vi inte ville gå miste om. 

Vi fastnade vid de blårandiga bodysarna båda två. Vi gillar blått, klär oss mycket i blått men nu var vi tveksamma. Det var Chrille som slutligen sa det högt: "Det kanske är onödigt, folk kommer att tycka att vi klär henne pojkigt som ett statement."

Jag kunde inte riktigt stå för att jag tänkt samma tanke. Vi har hela tiden varit överens om att vårt barn ska kläs i alla färger och uppmuntras till alla slags lekar, oavsett kön. Men när vi nu skulle köpa EN body, kändes den blåa lite obekväm. Och vi gav skamset efter för den känslan.   

Två månader senare var vi på Lindex igen, för att köpa festkläder inför kommande julfiranden. Nu hade vi hunnit landa lite, lära känna den lilla. Chrille hittade rätt outfit direkt och kom snart med ett helt set i famnen. 

Svarta byxor med hängslen, någon slags skjorta med pressveck och fluga. "John kommer att tycka hur fin som helst, han gillar ju flugor".

Den här gången var det jag som var den stereotypa. "Du tycker inte att de kläderna är väldigt pojkigt... kodade?"

Och det fina var att han inte ens reflekterat över det. Det var inget statement med flugan. Hon bar ju redan hoodie, mjukisar, stumpbyxor och mjuka koftor i precis alla färger och former. Det hade helt enkelt gett resultat. Vårt val att inte tolka hennes lilla person, läten och karaktärsdrag som varesig flickigt eller pojkigt eller klä henne efter strama stereotyper. Låta henne vara en UNGE i första hand. Ge henne tusen möjligheter i stället för två osv.

Klart hon skulle ha fluga!PS. Ok, vi köpte aldrig flugan men ni fattar poängen. Hon firade faktiskt samtliga julens begivenheter i en mjuk, vit skjorta med pressveck.

Inga kommentarer: