2013-06-04

Öppet brev till dig som vill bli gravid


Femton punkter.

1. Det spelar ingen roll hur vanligt det är med ofrivillig barnlöshet eller hur många procent av befolkningen som behöver assisterad befruktning. Din upplevelse av situationen är din egen.

2. Du kommer att möta många självutnämnda fertilitetsexperter som plötsligt vet allt om hur stress och fruktsamhet hör ihop. De har själva blivit gravida på första försöket och kommer att säga saker som att du är spänd som en sträng. Att du ska försöka lite mindre. De förstår inte att de ger dig hela skulden för ett sjukdomstillstånd. Att de säger: genom ditt sätt att vara och tänka gör du dig själv infertil. Att om du bara är lite softare så kommer det som du försökt med i flera år att funka. Att kvinnor blir gravida under brinnande krig, men att du klarar av att göra din kropp totalt ofunktionell, bara genom att tänka. Genom att vara du.

3. Ingen kommer att spekulera särskilt mycket i om din partner är spänd som en sträng eller inte, och hur det påverkar fertiliteten.

4. ALLA känner några (som kanske känner några) som försökte få barn i flera år. Och först när de kom fram i adoptionskön – DÅ blev hon gravid! Detta är totalt oanvändbar information för dig. Om en adoptionskurs, hemutredning, långdragna kommunpolitikerbeslut, 250 000 kronor och åratal av processer med adoptionsförmedlingar är vad som krävs för att göra dig fertil – ser situationen knappast ljusare ut för det. Stäng örat.

5. Kanske tänker du att det ska bli lättare att bli gravid om du bara är lite gladare. Om du svassar runt i stora tyger på en strand, spelar beach volley och klättrar i djungeln. Eller bara går på en konsert. Och vips har det roliga i livet också blivit en prestation. Du sitter vid en lägereld och gapskrattar och tänker gud vad jag borde vara fertil just nu. Jag tänker ju inte på det alls!

6. Men (motsägelsefullt nog): pausa inte ditt liv, hur gärna du än vill det. Du blir inte mer fertil för att du slutar spela tennis, lägger ner bandet, låter bloggen dö och tappar kontakten med bekanta. Ibland kommer det att kännas som att alla aktiviteter som inte genererar barn, är onödiga att lägga tid på. Det är en tankefälla. Fortsätt leva.

7. Det kommer att komma dagar/stunder/perioder då du tvivlar på om du ens vill ha barn. Du sliter som ett djur att få ett liv du inte vet hur det är att leva i. Du kommer att träffa snoriga fyraåringar, korviga, missnöjda bebisar och sjövilda ettochetthalvt-åringar mitt i pågående fertilitetsutredning och fråga dig: vad i helvete håller jag på med. För jag detta krig mot min egen kropp på grund av normer, för att det förväntas av mig? Tänk om jag inte vill! Den känslan kommer kanske att vara skamligast av allt. Men den är helt rimlig. Alla som vill bli föräldrar eller väntar barn har massor av motstridiga känslor i kroppen; förväntan, bävan, kärlek, längtan, oro för att ångra sig sen när kolikbarnet väl ligger där. För dig är den processen segdragen. Du gör ett val varenda månad, att kasta dig huvudstupa in i något helt nytt. Och varje månad blir du besviken. Några veckor senare håller du andan och dyker igen. Och blir besviken igen. Boja på och boja av. Mitt i allt kanske det finns en liten lättnad, en liten vinlust. En liten äventyrslängtan. Mitt i all den bottenlösa frustrationen. Och det är okej.

8. Testknarka är ett tråkigt ord. En testknarkare är inget man vill vara. Men ovisshet är också tråkigt. Så du kanske köper test för 2.50 på nätet och testknarkar dig igenom en vecka i månaden, sprängfylld av otålighet. Övertygad om att det där strecket som NÄSTAN fanns där i morse, kanske finns där på eftermiddagen. Du kommer att se många streck där inga streck finns. Du kommer kanske att ljuga om hur många test du förbrukar, som ett sätt att verka mer sorglös än du är. Sladda förbi köksbordet och utropa; men oj, jag ska ju ha mens snart, kanske dags för ett test? När du egentligen är inne på ditt artonde. Dubbelbestraffa inte dig själv. Känslan av misslyckande när det sista testet i förpackningen visar negativt är tung nog, redan innan du lassat på skammen över att vara en testknarkare. Du gör ditt bästa. Du testar dig fram.

9. Ha inte så bråttom! - kommer många att ropa och veva med armarna. Kanske känner du dig dum då. Girig. Men i själva verket handlar det kanske inte om att få ett barn i morgon. Utan om rädslan för att aldrig någonsin bli förälder. Att harva runt i barnlösheten i åratal och komma ut på andra sidan utan ett dunigt litet huvud mot ditt bröst. Om någon kunde försäkra dig om att du kommer att få ett barn om sju år, skulle du kanske coola ner, boka en resa till Mexico, slarva bort några ägglossningar. Men det finns inga garantier. Och det är det som gör ont. Det finns alltid folk som har försökt längre än du. Som är inne på tjugosjunde IVF-försöket och tycker att du är en rookie som bara försökt i drygt ett år. Men se upp! Detta är också en skamfälla. Är du frustrerad och orolig så är du.

10. Och mitt i allt: rädslan för att vara den där maniska, fixerade, gränslösa barnzillan.

11. Kanske är det många omkring dig som frågar när ni ska skaffa barn. Kanske känns det jobbigt. Eller så är det precis tvärt om: ingen undrar någonting. Det finns en total tystnad kring det där ämnet som påverkar hela ditt liv. Trots att du berättat om barnlösheten för vänner och familj, kanske ingen frågar hur det går. Var tydlig då, säg att du vill att de ska fråga dig om läget på barnfronten (om det är det du vill). Om de fortfarande inte kan/vill/vågar nudda vid ämnet, berätta hur ofta du är i behov av en avstämning. Ni kanske kan ha ett tecken. När du håller upp lillfingret är det dags för barnsnack. När du håller upp handen är det stopp. Huvudsaken är att du inte känner dig ensam, eller drar dig undan. Om du precis fått ett rejält bakslag kan det kännas helt outhärdligt att sitta runt ett middagsbord med sina närmaste och prata om en film. Det är bara du som kan uttrycka vad du behöver. Vifta med fingret. Var ego.

12. Du kanske får tidiga missfall som barnmorskan kategoriserar som sen mens. Och kanske känns det just som en sen mens. Men kanske känns det som en enorm förlust. Kanske har du redan räknat ut datum för beräknad förlossning, smekt dig över din platta mage, berättat för din bästa vän och spånat på hemliga namn. Rivit fram ett par för stora leggings som låg längst in i garderoben, eftersom de snart kommer att behövas. Missfall är aldrig ditt fel. Oavsett om det kommer tidigt eller sent. Att vilja för mycket kan inte generera ett missfall. Och bara du bestämmer vad som har hänt i din kropp. Du har rätt att uppleva händelsen precis som du gör oavsett vilka känslor som härjar i dig. Oavsett om det känns som ett förlorat barn eller en ond blödning.

13. Googlar du efter recept på rabarberpaj hamnar du på Familjeliv. Googlar du efter vandringsresor hamnar du på Familjeliv. Googlar du på ”extremt tidiga graviditetstecken” ”plussa sent” eller ”spökstreck” (dvs intorkade strimmor på graviditetstest som med ett tränat öga kan likna positiva streck. Folk fotar, lägger upp och jämför) hamnar du garanterat på Familjeliv. Och där finns ingen kraft att hämta. Bara nojor och fakta du inte vet var du ska göra av. Du kanske finner en gemenskap med andra som också vill älta hur vanligt det egentligen är att vara gravid TROTS att man har mens. Men Familjeliv är inget tvärsnitt av befolkningen. Där finns ytterligheterna, de mest frustrerade och drabbade av alla. Känner du för att börja halsa hostmedicin, ha sex i en hammock och sluta med citron – gör det. Men försök att sålla bland uppmaningarna. Och inför familjelivsförbud om det bara stjäl din kraft.

14. Det finns faktiskt några positiva saker med den här barnlösheten också. Du och din partner kanske teamar ihop er. Tillsammans bygger ni upp en gemensam längtan som inte hade funnits där om det gick på första försöket. IVF-sprutorna kommer definitivt att bota din skräck för nålar. När du injicerat din egen mage upp till tre gånger om dagen, känns blodprov som en petitess sen. Och om er strävan faktiskt leder till ett barn, är det en viktig resa ni befinner er på. Som ni kan se tillbaka på och dra en massa lärdomar.

15. Men för det mesta är det bara skit att vara ofrivilligt barnlös. Gör ditt bästa för att den här fasen ska vara så bra som möjligt för dig. Oavsett hur den slutar. Barn är ingen rättighet! skriker folk. Nej det är det inte. Men du längtar efter ett ändå.

Med put till slut.


Den här texten riktar sig framför allt till dig som är kvinna och har en partner. Jag förstår att det finns många andra verkligheter inom ämnet ofrivillig barnlöshet. Jag anser inte att det viktigaste i livet är att få ett biologiskt barn. Det finns många andra sätt och konstellationer som är hur bra som helst. Men jag utgick från min egen sits.

116 kommentarer:

Karin sa...

Tack för ännu en text som träffade rakt i hjärtat!

Fatima sa...

Min spontana tanke är att denna text borde publiceras nånstans, spridas. Så många som känner igen sig i dina ord.

Frida Gro sa...

Karin: Glad att du uppskattade den!

Fatima: Jag gillar tanken. Ska fnula lite på den. Tack för pepp.

Sofia sa...

Håller med Fatima!
Välkommen tillbaka och igen, grattis till bebis!

Agnes sa...

Bästa texten!

Ses snart tycker jag.

Kram

Christel sa...

Kanske bästa texten i år. Och välbehövlig, ledsamt nog. Tack för de kloka orden!

Miss Baglady sa...

Mycket bra och sann text. Har själv upplevt många av dessa punkter och känner verkligen igen mig.

Anonym sa...

Fantastisk text!!!
Måste läsa den en gång till.Lilla My

Jeane Quidote sa...

Så löjligt jävla bra skrivet! //Jeane

Eller nåt sånt sa...

Den här texten borde tryckas upp och delas ut överallt!

ugglan sa...

Får jag låna denna underbara till min blogg??

Josefin sa...

Håller med!
Länkar på fb ;)

Madeleine sa...

Otroligt bra skrivet. Jag har faktiskt aldrig funderat på barnlöshet tidigare. Jag själv blev gravid "bara sådär", absolut inget planerat, men körde på ändå. Men medan jag var gravid berättade mamma att hon faktiskt har ett provrörsbarn, min nästyngsta lillebror. Jag blev jättechockad när jag fick veta det, då hon är 6-barnsmor. Men det förklarar 10 årsgapet mellan bror nummer 3 och nummer 4. Så lång tid tog det för henne att bli gravid igen. Det fick mig att inse vilken jobbig upplevelse, det är. Din text påminde mig om det här.

Anonym sa...

MEN SÅ JÄVLA BRA! TAAAACK!!!!! / Elvira

E sa...

Det pratas alldeles för lite om ofrivillig barnlöshet. Jag tänker att det är viktigt att prata om, inte vara för de som själva drabbas utan även för alla. Jag är gravid och hade BF igår, som tur var hade jag inget problem med att bli gravid. Det är jag tacksam för. Men innan jag började försöka var att inte kunna få barn en av mina största rädslor. En rädsla som jag skulle vilja pratat om, som jag är säker på att jag delat med alla, som gjorde att när jag stod där med ett positivt test så var vetskapen att jag faktiskt var fertil nästan lika stark som glädjen över det barn jag skulle få.

C sa...

vill bara sprida den här texten till världen. plus grattis!

Emma sa...

Så fint och träffsäkert. Det är precis så. Precis.

Anonym sa...

Du sätter ord på vad jag tänker och känner!

/en som är mitt uppe i det!

Anonym sa...

Fantastiskt bra!

Anonym sa...

Blev länkad hit, och oj vad bra. Känner igen mig i en hel del.
/Ekomamman som fått två barn via ivf

Anonym sa...

Tack.

Anonym sa...

Hej!

Vilket fantastiskt inlägg! Jag delade det på min blogg, jag hoppas det var ok, det är för viktigt för att inte sprida vidare och ge fler möjlighet att läsa. Stort grattis till din graviditet!

Kram från mig

Anonym sa...

Tusen tack för denna text!

//Johanna - Great Blogg

Anonym sa...

Var tvungen att lyfta din text i min blogg:

http://ungafrukajson.se/2013/june/modigt-av-emma-frida.html

Sassa sa...

Tack så mycket, jag är rörd till tårar..

Anonym sa...

Tack! Man känner igen sig.. Vissa dagar hoppfull och stark, andra kan man inte se sig i situationen som mamma och undrar om man ens gillar barn såpass att man skulle kunna ta hand om ett på ett bra sätt.

Anonym sa...

Tack för peppen! :)
/Libra

http://www.minbebis.com/blogg/libra/

Barnlängtan - patientför. för ofrivilligt barnlösa sa...

Länkar detta inlägg i vår blogg. Hoppas det är okej.

Josefin sa...

Wow. Är 22 år och min värsta mardröm är att inte kunna bli gravid, få vara gravid. Det är något jag verkligen ser fram mot. Sparar denna fantastiska text och läser igen, vid tillfälle. Som pepp, som tankeställare, tack!

JZ79 sa...

Wow!! När jag är redo ska jag länka denna på min FB sida :) Otroligt bra skrivet!!
Tack!!!

Malin sa...

Jag vill bara säga en sak: TACK!

Monstermønster sa...

Takk for viktige ord!

Karin sa...

Hej,

Vilka fantastiskt bra punkter! Tack! Jag skulle vilja tvångsläsa punkterna för folk som inte fattar. Jag känner igen mig i typ allt men jag log lite vid första punkten, för jag tänker precis tvärtom (något bittert alltså). Det är en jävla hög siffra på antalet par som blir gravida inom 6 månader och inom 12 månader - VARFÖR är inte vi en del av den stora siffran utan i den jämförelsevis lilla siffran? Varför är vi sämre? Vad har vi gjort för ont? Lägg också till en ytterligare dimension av bitterhet till det - alla oönskade graviditeten, alla one night stands och alla som inte kan ta hand om sina barn (men inte vi)! En sån riktigt bitter VARFÖR-punkt hade suttit fint för min del ;)

Jag hoppas att den sprids big time!

Grattis till din superfina kula :)
Kram

Linda sa...

Så. Väldigt. Pricksäkert!
Jisses - precis alla 15 punkterna träffar mitt i solar plexus, precis så är det! Säger som tidigare kommentar; länk till din text hamnar på FB den dag jag är redo berätta om vår kamp för barn.
Tack för att du sätter ord på allt det som snurrar för oss med barnlängtan!

Linda - med ett litet, litet ännu osynligt IVF-knytte i magen...!

Anonym sa...

Rörd till tårar. Så träffande, du berättade mina känslor. Sprid vidare. det är många som inte förstår...

Anonym sa...

Tack förresten! och grattis till magen :)

Anonym sa...

Bra skrivet! Kännde igen mig i allt!
Tack!// Anna

Anonym sa...

Här sitter jag och storgråter.
Tack. Jag menar det verkligen. Tack!

Emelie sa...

Tack! Det här var det bästa jag läst på mycket länge, och jag önskar att jag läst det ett och ett halvt år sedan. Inte för att jag tror att min egen resa hade varit mindre plågsam, men för att det kanske hade varit lättare att skita i vad alla andra hade att säga om saken. Vecka 16 nu och jag håller fortfarande andan och vågar knappt tro att det verkligen kommer gå hela vägen.

Tack igen!

Lotta sa...

Gud så jag kände igen mig. Både med skratt och gråt i halsen. Särskilt biten med familjeliv, kan jag skratta gott åt idag. Det är ingen lätt historia att längta efter barn, en sorg jag tror inte man blir av med helt. Trots vi har vårt underverk här efter fem IVF-försök, har den hemska tiden satt sina spår. /Lotta

Anonym sa...

Hej ! Fick detta länkat på FB och finner din text så oerhört viktig och jag ser fram emot att läsa mer om dig i din blogg. Var själv barnlös men idag har jag två adoptivbarn. Vi hoppade över IVF biten och valde att gå vidare till adoption direkt. När jag läser om alla er som lever i denna ovisshet år ut och år in så förstår jag inte hur ni klarar av det - ni är så, så starka !! Fördelen med att gå vidare direkt till adoption är ju att man VET att ett barn kommer även om den väntan ofta är tung så VET man ju i alla fall. Hur man än väljer att tackla sin barnlöshet så finns inga rätt eller fel utan man måste göra det som känns rätt för en själv vilket val man än gör. Återigen tack för ett enormt viktigt inlägg om den verklighet som så många befinner sig i. Jag vill även såklart gratulera till din vackra mage. Ulrika Persson, Östersund

Anonym sa...

Inser hur naiv jag varit. Hur fel saker jag har sagt när jag vill trösta och förklara att det fortfarande kan hända. Tar verkligen dina ord till hjärtat och drar lärdom hur det kan kännas så jag kan vara ett bättre stöd och vän till dem i samma sits.

Ia sa...

Tack Frida! Ditt inlägg och alla reaktioner du fått gjorde att jag tog tag i det jag tänkt på länge, att blogga om den väg jag & min sambo går just nu med målet att få ge liv åt ett eget barn.
Det var fantastiskt skrivet och så mitt i prick som det bara kan bli. Nu ska jag dela med mig av vår resa!

...och sen kommer familj? sa...

Oj så i prick! Verkligen med både skratt och gråt i halsen när jag läste detta. Länkar om det är ok!

/Kanske mamma i aug med hjälp av IVF

Sara sa...

Tack för ett fantastiskt inlägg! Jag tillhör inte målgruppen alls, då jag är en av de där som plussade direkt. Men det är nyttigt för en som som mig där allt bara funkade också att läsa och påminnas om. Alla som ¨lyckas¨direkt har också vänner som kämpar. Så tack, ska bära med mig dessa rader. Och lycka till med putet! Kramar

Fertilitetsresa sa...

Word! ;)

Anonym sa...

Fantastiskt skrivet, tack!!! Sitter just nu i denna båt, men med sekundär barnlöshet. Och detta blev en tröst i mörkret. Sprid detta så alla får läsa!!

Anonym sa...

Vad fint och ärligt skrivet. Din text borde läsas av alla!! Har själv varit ofrivillgt barnlös i tre år (nu mamma sedan 10 år tillbaka)och jag önskar att jag haft tillgång till din text under de jobbiga åren.
Stort lycka till!

Anna GL (Ekte heimelaga) sa...

Tusen takk!
Traff mange spikre rett på hodet.

Miss Hultgren sa...

Känner igen mig så väl...

Anonym sa...

Tack snälla!

Anonym sa...

Åh, mina ord, min sorg, min börda! Och nu, plötsligt efter åratal av hopplöshet och längtan har också jag en egen kula! Jag är så lycklig och tacksam för allt, särskilt inseminationssprutan!

Lycka till med graviditeten och tack för dina ord som jag hoppas läses av många medsystrar.

Anonym sa...

Klockrent!!!!! :-)

http://komhitstorken.blogg.se sa...

Fantastisk text som ALLA borde läsa. Jag ser att några har delat och länkat din text på bloggar osv, hoppas att det är okej att jag gör det också. Jag skriver givetvis varifrån den kommer.

Anonym sa...

Mkt bra skrivet klockrent ♥♥♥

//Dunya

Anonym sa...

Hej
jag tor det var ca tre eller fyra punkter som inte passa in på mig men annars vart allt klockrent. Jag o min man har försökt i 2år och när jag läste dina kommetarer så blev jag så glad för det var precis så som jag känner. =)
Fint skrivet =)

Anonym sa...

Åh jag var nära på att börja gråta av din text. Så insiktfullt och så himla sant. TACK! Det här kommer jag att bära med mig länge!

Lina Strand sa...

Bra, modigt och välgörande, Frida! Och stort grattis till fina magen!

Anonym sa...

Mitt i prick! Tack.

Line sa...

Åh så härligt att läsa =) Här kämpar vi för fullt...Ha en bra dag!

Elin sa...

Du räddade just min natt! Helt underbar text som känns precis som nåt jag själv kunnat skriva! Fick ett missfall nyligen, jag och min man kämpar för att bli gravida, har kämpat, kommer kämpa, men det tär! Jag är 24 år idag, blev en gång i tiden gravid (18 år) även fast jag åt p-piller, jag gjorde abort och trodde att det är så det är. Att man bara blir gravid, utan vidare.. speciellt den dagen det är absolut friviligt, den dagen då utbildningen är avklarad, hemmet fixat och tillsvidareanställningen är grejad, när vi levt ihop under alla dessa år och är övertygade om att vår kärlek är äkta, när vi känner oss mogna och längtan nu är outhärdlig. Då trodde jag att jag "bara" skulle bli gravid.. För jag blev ju det en gång. ofrivilligt.

Så tack för bästa texten på länge! Hoppet lever ännu..

Anonym sa...

Underbar läsning!

Anonym sa...

Tack för ditt brev Frida! Kom över det av en slump. Är själv i samma period i livet som du beskriver. Jag och ett antal av mina vänner. En helt galen tid. Kanske den sjukaste jag hittills upplevt. Jag ska verkligen försöka ta till mig dina punkter och dela med mig av din text till mina nära. Du har ju helt rätt i det du skriver. Lycka och välgång önskar jag dig! Kommer försöka följa din blog även fast jag brukar vara dålig på sånt. Vänliga hälsningar /Anna

Sophia sa...

Hittade den här texten via Fatimas blogg och läste och rös. Fantastiskt skrivet, borde läsas av alla, barnlösa eller inte.
Och! Grattis till putet

Anonym sa...

Tack för ditt fina brev! Sitter här med tårar i ögonen för att jag blir så rörd och glad för att det är precis de sakerna jag behöver höra/läsa- saker som ens bästa vän kan säga till en när det är som svårast (och det gör hon!). Har själv skrivit, fast för mig själv, sedan mitt första missfall för snart 2 år sedan. Det är skönt att skriva av sig eller hur?

Anonym sa...

Bra skrivet, efter x-antal försök behövde jag läsa det där.

Unknown sa...

Fantastiskt bra skrivet!

Unknown sa...

Fantastiskt bra skrivet!

Anonym sa...

Den där texten gjorde min dag. Beskriver mina känslor som jag aldrig fått ord på. Tack

Ronja sa...

Jag älskar dig. Du har fångat livet som desperat barnlängtande kvinna SÅ BRA.

Sedan har vi kommentaren: "Det är KLART att det kommer bli plus till slut" (Men tänk om det INTE blir det, tänk om vi är infertila, tänk om inga behandlingar funkar för oss, tänk om vi hinner bli för gamla för adoptionsbarn, underkända som fosterföräldrar etc. etc.) Varje gång jag får ett "Det är KLART att det går till slut" så får jag lust att skrika VAD FAAAAN VET DU OM DET?!

Anonym sa...

När jag läste det här inlägget idag både grät och skrattade jag. Tänk att någon annan kan beskriva precis vad jag tänker och känner. TACK!

Linda sa...

Åh, tack! Precis vad jag behövde läsa!!

Anonym sa...

Hej. Uttrycket huvudet på spiken har aldrig känts mer rätt. Är i samma läge du varit i och jag känner mig helt värdelös eftersom jag inte blir gravid. Tryggt ändå att jag inte är ensam i mina känslor.

Anonym sa...

Tack för den här texten! <3 Den behövdes!

Elle sa...

Tack. Snälla du, tack!

Jessika sa...

Jäkligt bra skrivet, tycker även jag att den här texten borde publiceras nånstans! ;)

Anonym sa...

Tack för att du satt ord på detta helvete som man känner när man inte blir gravid.
Hoppas att du kan få denna text publicerad så de som kommer med "råd och tips" förstår att de oftast stjälper en mer än hjälper.

Anonym sa...

Tack!!!! För en helt underbar text. Hör jag ett enda till "så fort han skakar kalsongerna så blir jag gravid" kontra "det där e så hiiiimla psykiskt", följt av en adoptionshistoria.. så kreverar jag! Du har satt ord PRECIS på hur jag (med många andra) känner mig.. med värme och respekt, o såklart en jäkla massa insikt. God jul! Kampen fortsätter.. o PS. Nej era dumskallar, det ÄR inte psykiskt, det är bara slump blandat med otur o ibland en el annan sjukdom som ställer till det - SÅ DET SÅ. Läs på! DS

Anonym sa...

Fantastiskt väl uttryckta och träffande ord. Även för en som har fått barn och nu kämpar för syskon. Tack för att du sprider en känsla av igenkännande blandat med en del aha-upplevelser.

Anonym sa...

Efter mf 4, och den sista ett ivf försök så var det verkligen skönt att läsa din text, och att ETT MF ÄR ALDRIG DITT FEL.
TACK!

Anonym sa...

Tack för en fint skriven och viktig text. Har en bror som tillsammans med sin fru just nu kämpar för att få ett barn och du har get mig en del viktiga insikter. Tack!

Anonym sa...

Hej
Va skönt det var att läsa detta. jag och min partner blev gravida som slutade i missfall och operation för ett år sen. Sedan dess har vi försökt av och på allt eftersom modet/hoppet kommit och gått. Det känns precis så som du skriver även för mig. Jag är nog testknarkaren som blir lika besviken varje gång. Nu försöker jag bara sluta och tänka på det som alla säger och bara låta det komma till mig. Vi får se hur det går..hoppas hoppas :) Tusen tack för ditt inlägg, som tidigare sagt borde det publiceras så alla kan läsa det. Det värmde!

Anonym sa...

Känner igen mig så otroligt mycke i allt du skrivit.
Suttit här med tårar i ögonen o knappt sett att läsa.
Vi har försökt i 10 år, utan resultat...
De tar så sjuk mycke av en, men när man äntligen känner sig LITE starkare...
Då kommer alla dessa kommentarer :
De är psykiskt
Ägglossning
Du är spänd
Du längtar för mycke mm... mm...
Varför måste de alltid vara kvinnans fel?
Måste de vara någons fel över huvudtaget?
Kan de inte bara vara så att VI IHOP , jag o sambo inte klickar t.e.x ?
Men varför måste de just alltid vara JAG som är felet?

Längtan är så hemsk ibland!

Anonym sa...

Tack! Jag vill så gärna ha ett syskon till min dotter, och det har inte blivit på över ett år. Jag gillar allt du skrev, satt och fick tårar i ögonen. Hoppas allt gick bra med din mage/bebis och hoppas att jag får turen att bli gravid en gång till. Kram!

Anonym sa...

Jag har känt mig "ansvarig" för att vi inte blir gravida. Och även min omgivning, som försöker trösta men som inte inser vad dessa ord egentligen gör. För hur jag är, hur jag tänker, vad jag gör, mitt humör - det är ju jag!? Ska jag sluta vara jag...? Hur skulle det "göra mig gravid fortare"?
Tills jag läste detta fantastiska brev. Det behövdes. Äntligen kan jag släppa skuldkänslorna. För jag är jag - bu mer än någonsin! Min upplevelse är MIN! Vi lever på hoppet att kanske en dag...
Stort tack! /Hanna

Anonym sa...

Igâr fick jag mens - igen... Jag vill inte, jag vill vara glad, men höll pâ att börja grâta - igen. En gâng i mânaden, sedan.. Och sâ hamnade jag pâ din text. Den är perfekt. Precis varje ord träffade mitt hjärta, min själ och fick mig att le, att känna mig lugn. Det var fantastiskt. Enormt tack ! / Maria

VisaLiza sa...

Verkligen en helt fantastisk text. Du lyckas sätta ord på så många av mina tankar och känslor. Tack! Liza

Unknown sa...

Bästa texten på länge!
Lånar och länkar till din blogg!

Anonym sa...

TACK! Känns som att dina ord kom rakt ur mitt eget hjärta, denna printar jag ut och sparar för mig själv, om det går bra.. Som en ltien påminnelse <3 Ha en härlig lördag!

Anonym sa...

Gråter när jag läser detta. Har bara försökt i 3 månader så får höra hur hysterisk jag är och att det tar ju tiiiid och om man stressar går det inte. Jag köper miljarder tester, googlar allt hela tiden och håller på bli tokig. Tokig över ovissheten och att jag för första gången i mitt liv inte lyckats med nåt på rent hårt arbete och vilja. Jag gör allt rätt men det händer ändå inte. För mig som är en stark person har den här processen på "ynka" 3 månader varit jättetuff. Jag är 31 och nu drömmer jag mardrömmar om att jag fortfarande försöker när jag är 36. Studier, partnern var inte redo, åren gick. Här sitter jag nu med gråten i halsen. Tack

Anonym sa...

Tack... <3

Anonym sa...

Tack !! Så fruktansvärt psykisk påfrestning detta med att försöka att bli gravid. Vi bestämde oss i januari och kunde försöka för första gången nu i mars pga. sambons jobb. Nu visade testet neg. och trots att jag VET att det är löjligt att ens tänka på att det inte skulle gå någonsin efter ett försök så är man där "varför gick det inte för oss på första försöket"? Men man vill ju att det ska hända nu! Och sen snurrar tankarna iväg... Din text träffade verkligen mitt i prick !! Tack <3

Anonym sa...

Tack snälla! Din text räddar mig gång på gång! Fantastiskt! :-)

Elin sa...

Så bra skrivet!!

Anonym sa...

Tack!

J sa...

Det där om att inte pausa livet får bli mitt projekt denna höst. Tack för jättebra tankar!

Maria sa...

Hej Frida!

Tack för ditt inlägg som jag har lagt till i Favoriter och läser när det känns extra tungt. Som just idag, när ägglossningen inte vill komma igång som den ska och jag och maken längtar så efter ett litet pyre.

Emi sa...

Pausade allt i nästan ett år, har levt i limbo efter att vi vågade börja försöka då det tog ett bra tag att ens våga pga diabetes (typ 1). Har bestämt mig för att utgå från att jag inte blir gravid istället och anta utmaningar som ges istället för att tacka nej till livet. Ditt blogginlägg träffade rakt i hjärtat! Tack! <3

jagblirvi sa...

Jag hittade precis ditt öppna brev och tycker att det är så bra skrivet. Jag befinner mig visserligen i en annan situation där jag som ensamstående försöker få barn genom insemination på en klinik i Danmark. Men jag känner igen mig i mycket och min längtan efter ett barn är lika stor. Jag hoppas att det är ok att jag länkar till ditt brev från min blogg. Det är helt klart värt att läsas av många!! Kram

sa...

Fy fan vilken bra text. Jag är inte ens i den situationen, har aldrig försökt få barn, bara fick upp den här sidan när jag googlade något annat (nåväl, kanske en smula barnrelaterat ändå) men känner ändå att det måste vara så skönt och viktigt att få läsa den här kloka listan om man försöker men inte lyckas. Den berörde verkligen.

Anonym sa...

Ivrig efter barnlängtan som jag är kom jag över detta inlägg på nätet just nu och inser hur jävla rätt din text är! Känner igen mig på precis allt! Man läser på nätet, formar sitt liv för att "kanske" de gör mej gravid......bullshit! Texten kom som ett slag i ansiktet och du fick mej att inse, att jag ska fan ta vara på livet tills dagen kommer och den kommer för mej någongång! Jag ska tillomä hem nu och ta en öl framför tvn och bara njuta och mysa på tills rätta dagen kommer! Tusen tack för uppvaknandet av din fantastiska text ♡

Anonym sa...

Tack tack tack för en fantastisk och så sann text! Vi har försökt snart ett år och ännu inget mirakel, ingen graviditet. Och visst är det värsta när folk säger "det kommer säkert ska du se, när du minst anar det". Jaja, bara det händer, men tänk om det INTE händer....

Anonym sa...

Tack!

Unknown sa...

Wow... jag bloggar själv om barnlöshet och har skrivit en liknande lista, men detta är modern pun ;)) till alla listor, helt klart. Tack tack tack.

Mamma-aspirant sa...

Härlig lista!! Tack! Jag är själv i en lång fertilitetsprocess, inte klar med den än, men kämpar på. Börja en blogg på temat för ett par veckor sen typ, så om nån är intresserad får man gärna titta in. http://www.mammaaspirant.blogspot.fi
Jag är singel, så gör det hela på egen hand, men mycket i denhär listan träffa ändå sååå rätt! Kommer säkert att länka till den i nåt skede senare i min blogg, om det är ok?

Anonym sa...

Detta kommer jag spara o läsa igen de dagar när jag mår skit.det är då jag behöver dessa tankar, Lycka till i livet alla ni som kämpar på precis som jag!

Anonym sa...

Det här var det klokaste & mest trösterika jag läst under hela den oändliga resan mot ett barn. TACK!

Fru Brun sa...

Åh vad skönt det var att hitta din artikel. Den är så helt rätt och rakt på! Försökte i 15 månader innan stickan visade "gravid" som i slutet av vecka 11 resulterade i missfall. Nu står vi på noll igen, och som vi längtar.. Det här med barn är verkligen inget man bara "skaffar". TACK för det här inlägget! Hittade det f.ö. efter en helt bedrövlig text på Mama med namnet "37 sätt att bli gravid", herregud vilken kraschlandning. Dina ord funkade som medicin mot den.

Anonym sa...

herregud kan man bli mer negativ? Det här var ju knappast peppigt för någon som precis börjat försöka. Att det kom upp på google search var ju stort fail. bitter?...

Anonym sa...

Tack, for oss som forsokt i 3,5 ar kanns det valdigt skont....Jag tycker den ovr kommentaren bara fortydligar hur elaka och hur lite forstelse andra har.

Julia sa...

Fy vad skönt det var att läsa detta. Vi har bara försökt i knappt ett halvår, men med tanke på den totala avsaknaden av ägglossning känns det ganska hopplöst ändå. Tack.

Rebecka sa...

Jättebra skrivet. Vår prins tog 18 månader att göra och nu försöker vi på syskon.

Anonym sa...

Inne och läser nu för kanske 4 eller 5 gången. Slant in på 10 saker du som förälder avskyr när dina vänner utan barn säger och blev såå arg och ledsen! Ville läsa en motvikt! Tack för att denna texten finns då.

An sa...

Ville bara säga TACK till dig, en fantastiskt ärlig text som träffade mig mitt i hjärtat.. Vill både skratta och och gråta samtidigt. Skratta för att jag känner igen mig på alla punkter och framför allt nr 13, där allting inträffat senaste tre dagarna. Satt alldeles just och skulle googla på vandringsprylar till resan..... men hamnade här.. och senaste sökningen innan var mycket tidiga graviditetstecken och illamående och yrsel samt plussa sent... jag fastnar lätt tills sent på nätterna och letar så efter att någon skall kunna ge mig ett facit och lösning... Gråta vill jag göra för att jag är rädd för att kanske aldrig få bli förälder och för att livet ibland är så orättvist... det hjälper inte att tänka så men det är en evigt återkommande känsla.. Efter att ha läst texten inser jag att jag är långt ifrån ensam och att det är okej att känna så som jag gör.. tack för det!! Till alla er där ute, fortsätt kämpa och kom ihåg att leva medan.. inte heller denna tid kommer tillbaka så älska era nära och kära och gör saker som ni mår bra av just nu och som ger er energi. Ni väljer vad!

Nea. sa...

Det här var bannemig det finaste jag läst sen jag konfirmerades.

Nej men på riktigt, jag försöker inte ens bli gravid, jag har ingen partner, men jag är LIVRÄDD för att inte kunna bli med barn. Kommer att bära med mig det här inlägget för resten av mitt liv. Tack, tack, TACK för att du skrev det. Fan vad grym du är.

Anonym sa...

Hittade din text idag.. och jag grät mig igenom den. Allt träffade i hjärtat och efteråt kändes det som att jag kunde pusta ut och andas för första gången på månader.

Tack!