2012-09-25

Att se över sina lås

Det finns en liten högtid här hemma, som jag sällan (eller aldrig) deltar i. Det handlar om att rensa vattenlåsen. Chrille påstår att det är viktigt att "se över sina lås", att alla gör det ibland. Monterar bort handfatsmöbeln, skruvar loss en liten bricka och tömmer samtliga rör på innehåll. I duschen, köket och under tvättstället.

Ikväll såg jag tidigt på honom att något var på gång. Han verkade frånvarande när vi åt middag. Log inåtvänt och fastnade med blicken någonstans bakom mitt huvud. När vi var färdiga med diskbestyren berättade han det jag redan anat; att det var dags att ge vattenlåsen en omgång.

Det händer att han tar med sig ett glas rödvin in i badrummet. Sedan sitter han där och hummar och skruvar. Petar bort avlagringar med tops, skrockar åt hårbollar och går loss med toapapper och tvättsvamp. Ibland fnissar han till när han stöter på något extra intressant. Ger toalettstolen en kärleksfull dask. Stryker med kinden mot kaklet samtidigt som han nynnar en melodi jag inte kan tyda. Det är helt meningslöst att försöka tävla om hans uppmärksamhet när det här händer. Jazz strömmar ur högtalarna, fingrarna skakar av iver och han glömmer både tid och rum.

Ikväll hade dock något förändrats. Nu är det din tur, mässade Chrille och räckte över en toarulle. Men erkänn, inte gör väl vanliga människor den här typen av vidriga ingrepp? Inte ägnar ni väl vattenlåsen en tanke? Hjälp mig nu. Om jag inte har rätt kommer Chrille att tvinga mig att "sköta duschlåset".

8 kommentarer:

Fatima sa...

Du har helt rätt. Vattenlås?! Jag har aldrig hört om nåt dylikt. Jag tar bort hår från avloppet i duschen, det räcker.

Fatima sa...

Du har helt rätt. Vattenlås?! Jag har aldrig hört om nåt dylikt. Jag tar bort hår från avloppet i duschen, det räcker.

Anonym sa...

Du skriver helt fantastiskt humoristiskt bra så att scenen spelas upp in i minsta detalj! Om jag kan hjälpa dej så mycket vet jag inte. Handfatet och badkaret har jag faktiskt gett mig på kan jag avslöja, men att montera bort hela handfatet..! eller att skruva isär liknande delar på diskbänken har jag nog aldrig insett att man kan eller märkt av att det skulle kunna behövas heller... Lycka till med uppdraget vem det nu blir som tar tag i det! Övning ger ju färdighet som du vet och alla kanske inte finlirar så där grundligt med en gång, inte jag heller.. -Karin L.

Solveig Lövendahl sa...

Alltså... när vattnet inte rinner ner i handfatet längre så får man ju skruva isär och pilla bort lite äckligt gojs, men rödvin och skrockande låter inte helt normalt i mina öron. :)

Frida sa...

DU ÄR TILLBAKA! Vad glad jag är :)

Anonym sa...

Jag gör bara ett isärplockande ingrepp när det korkar igen, visserligen tycker jag att det är rätt skoj att det finns så mycket äckligt på en plats där man ska bli ren men mina utrop är nog mer åt äckelskratthållet lycka till, vem vet, du kanske blir frälst?

Anonym sa...

Min kompis brukar rengöra vattenlås som tentapluggsflykt så hon gör kanske det lite väl ofta. Sen bör man rensa vattenlåsen med jämna mellanrum för att vattnet ska rinna ner och jag tycker att de e ganska kul, men äckligt att göra det. Lycka till!

Anonym sa...

Va? I vår familj är det där min grej. Jag tycker det känns lite kul (I know, I am a psycho)och efteråt är det världens sköna känsla. ALLT ÄR SÅ RENT DET KAN VARA liksom.

Plus att det känns som att det mest ör mitt långa hår som kläggar igen rören, så jag har sagt att jag gör det. Alltid.