2010-10-05

Hån säger jag.

Okej. Sverigedemokraterna gick till jobbet idag iklädda folkdräkt. Folkdräkt är fint. Men sjutton är det Jimmie Åkesson har på sig?

Bild: Scanpix

Är det en zorrohatt? Och en jättestor frackjacka till? Någonting randingt skymtar fram runt halsen. Och en gul byxa på det. Jag tycker att det är ett hån mot den svenska kulturen att klä sig i mischmasch från Myrorna och kalla det för folkdräkt. 

Jag ska träffa kungen och då vill jag visa respekt, sade Åkesson till TT.

Sen att de har mage att resa sig och marchera ut ur kyrkan som en armé MITT UNDER PREDIKAN. Enligt DN skakade Jimmie av upprördhet. 

Det är inget mot vad jag gör.

8 kommentarer:

Patrik, Ängelholm sa...

Jimmie Åkessons klädsel må ha sett konstig ut för ett ovant öga, men han var stylad av expertis på folkdräkter. Inget mischmasch således, utan det är du som är okunnig.

Utmarschen ur kyrkan berodde på att biskopen bröt mot flera regler i predikstolen. Hon tog partipolitisk ställning. Hon berömde en vänsterextrem demonstration där det bl.a. skanderats "Vi ska kn.lla Jimmie Åkessons mamma".

Den socialdemokratiska biskopen Eva Brunne skändade kyrkan och hon skändade riksdagens öppnande. Skam är ett för svagt ord.

Z sa...

Jimmie bad iallafall om ursäkt till kungen idag. Vad fint. Undras vad kungen tycker om Jimmie och hans hatt och hans kompisar. SD som en gång i tiden tyckte att alla som kommit hit till Sverige efter 1970 skulle kastas ut. Det borde ju även gälla hans fru HKH Drottning Silvia? Så det kanske inte spelar så stor roll att Jimmie bad om ursäkt till landets konung.

Frida Gro sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Frida Gro sa...

P:
Ja, när det gäller folkdräkter är jag mycket mycket okunnig. Har faktiskt aldrig burit någon i hela mitt liv. Håller med om att det är onödigt att raljera över andras klädval, gillar inte själv när andra gör så. Oavsett om de som raljeras över är stylade av expertis eller inte.

Det är bara det att jag känner mig så frustrerad och orolig och rädd för vad som händer med vårt land. Precis som resten av de tusentals demonstranter som har samlats vid olika tillfällen de senaste veckorna. Du kallar det vänsterextremister, jag kallar det pensionärer och ungdomar, barnfamiljer och biskopar. Som sökte tröst och hämtade kraft hos varandra. Som inte önskar leva i det Sverigedemokraterna kallar Sverige; ett stängt, skräckslaget och intolerant land där invandrare får den extremt knasiga och otydliga uppmaningen att inte hålla fast vid sin kultur utan bli "svenska".

Jag önskar faktiskt att vi kunde låta bli att ge SD så stor makt över oss. 94 procent av Sverige är ju trots allt inte rasister.

Brunne tog ställning för mänskliga rättigheter, inte något parti. Hon plockade upp en rädsla som genomsyrar hela sverige just nu.

Det är inte okej att skrika om folks mammor. Men ibland gör man konstiga grejer när man är rädd för andra. Eller hur Patrik?

Fröken Blund sa...

Jag tycker att du är bra Frida Gro.

Patrik, Ängelholm sa...

Z:

Kungen ska, som du säkert vet, inte tycka ett piss om politiker, förutom möjligen att uppskatta bärandet av svenska folkdräkter i största allmänhet. SD har aldrig stått för det du skriver.

Frida Gro:

Folkdräktsargumentet köper jag och har inga problem med det. Tycke och smak, o.s.v.

Alla som demonstrerade var säkert inte vänsterextremister, men det var ett tydligt inslag som gjorde demonstrationen som sådan extremt destruktiv. Men det blir lätt så när oförståndet tillåts regera.

SD vill inte ha ett intolerant, skräckslaget och stängt land. Jag lovar, en europaanpassad invandring som partiet föreslår får överhuvudtaget inte de effekterna. Det har det iaf inte fått i något annat land där man genomfört en sådan politik. Och läget är ju nu sådant att det finns en 94%ig riksdagsmajoritet för fortsatt öppna flodportar vad gäller invandringen. Räcker inte det?

Självklart ska invandrare anpassa sig i Sverige och till svenska förhållanden. Det är så vi bygger en samhällsgemenskap (åter ett beprövat kort som funkat bra i andra länder, där man iofs saknar nationellt självförakt) och varför ens neka? Massor av invandrare har ju redan anpassat sig väl i det svenska samhället, och det är ju precis de invandrarna som också lyckats bra här. Varför inte unna det till fler?

Det sista håller jag med om. När en människa blir rädd kan hon/han göra konstiga, och irrationella saker, som t.ex. att skandera att "Jimmie Åkesson skall utvisas". Vadå, är det plötsligt Ok att vilja utvisa folk? Pöbelns klartecken för en tuff invandringspolitik alltså? Där vetten går ut... o.s.v.

Z sa...

Patrik: Det är klart som fan att kungen tycker vad han vill om er och allt annat. Han är en fri individ och vi lever i ett fritt land. Vad han däremot säger offentligt är en annan. Och visst var det så. Jag hörde tilloch med en av er ngn som skorrade på r:en diskutera det och ta avstånd från det i Studio ett häromdagen. Och det är möjligt att ni inte står för det nu, men det har funnits med i erat partiprogram tidigare.

Patrik, Ängelholm sa...

Z,

Ok jag var inte tydlig nog. Kungen får förstås tycka vad han vill, så länge han håller både minen och käften. En avancerad gissning är väl iofs att han inte i första hand tycker illa om de pro-monarkistiska partierna.

Ja det var ju en bjudning jag gav dig där, läste väl för snabbt. Du har rätt. Själv gick jag med i partiet först 2002. SD anno 90-talet var på tok för radikalt för min smak, så länge ND-sektionen var kvar och påverkade med sina dumheter. Men det var iaf inte SD som hade en f.d. aktiv nazist i riksdagen fram till 1994. Ursäkt för gamla partimisstag ej avsedd, utan mest sagt som perspektivets skull. Andra partier har också gjort oerhört fel genom åren, fastän det sällan talas om det.