2010-12-13

Diskpaniken.


Jag måste få ventlilera en sak. En disksak.

Jag har länge tagit starkt avstånd från danskarnas sätt att diska. Är ju halvdansk själv och har våndats över varenda disksituation jag har hamnat i over there.

I Danmark sköljer man nämligen inte disken. Man välter runt porslinet i lödder, skrubbar, gnider och så långt är allt okej. Men sen hoppar man liksom över sköljandet. Man ställer diskmedelsbubbliga bestick, tallrikar och kastruller i diskstället direkt. Man anser sitt diskuppdrag avslutat. Eventuellt tar man fram sin diskhandduk och börjar feja disken torr. Gnuggar tyget fullt av gammalt kemikalielödder och hänger den att torka fram till nästa diskstund. Hur fräscht är det?

Till sitt försvar säger de saker som det rinner ju av och diskmedel är ju rent.

Rutinen är så starkt rotad att jag inte orkar ifrågasätta den längre.

I helgen bevittnade jag en snäppet grövre disksituation. Vi satt i en bar som vi bestämt oss för att älska. Vinet var billigt och gott, all musik var bra och personalen trevlig. Då fick jag syn på deras diskprocedur. Den såg ut såhär:
  1. Personalen plockade ett använt glas från något av borden. Glaset kunde vara hur smutsigt som helst. Tänk läppstiftsmärken och de sörjiga resterna av irish coffee. 
  2. Glaset fick följa med till en diskho, full av löddrigt vatten. 
  3. Där SKAKADES glaset i löddret. Personalen liksom höll det upp och ner över ytan och skvätte fram och tillbaka några gånger så att det lät klafs klafs klafs.
  4. Det löddriga glaset ansågs nu vara rent och staplades på hög med andra "rena glas", helt utan sköljprocedur. Vid ett tillfälle såg jag hur personalen tog glaset DIREKT från lödderbaljan till öltappen. Det fullkomligt dröp av diskvatten och bubblorna från diskmedlet blandades med ölets skum. Det blöta glaset överlämnades till kunden, som betalade och drack.
Kommentar på det?

7 kommentarer:

Marie Larsson sa...

Äckligt! Och: jag är så himla glad för vår diskmaskin.

Nina sa...

Usch, är väl min spontana reaktion. Och lite kräkkänsla.

Förresten, jag har skaffat en sån där blogg vi pratade om.

/Batman

Fatima sa...

Dom gör det i England också. Yack!

Frida Gro sa...

M: Och jag för vår.
S: Åh! Du gjorde det! Lyckan!
F: Jag har nu fått reda på inside info: dom har en slags diskborste som står upp från botten av diskhon och som de gnuggar disken mot. Således består diskandet av mer substans än bara klafset jag har skymtat. Men för min del är det ingen godtagbar ursäkt.

Anonym sa...

Danmark och Holland har ytterligare en sak gemensam - de är Europas drogliberala stater...

Sofia i London sa...

så gör de i de flesta länder verkar det som...

Red Scream sa...

Hehe, så det är sant alltså! Tankarna går ofrivilligt till alla frustrerade diskmaskinsleverantörer, "de vill att vi programmerar om maskinen så att den inte sköljer!!!"