2012-02-09

Snaskiga ovanor


Flickboken jag vill visa idag är av en lite knepigare sort. Den kommer från 1966 och utger sig för att vara "en intim och realistisk skildring om en ung kvinnas sexliv". Jag hittade den på en loppis i Skåne i somras och den är ett stycke kvinnohistoria av bedårande slag. Författaren är dock mycket angelägen om att inte själv förknippas med sitt verk.


Huvudpersonen, Angela, är upphetsad mest hela tiden och får våldsamma orgasmer så fort en man snuddar vid henne. Men hon är fast beslutsam om att till varje pris spara sin mödom till en viss Göran.


I veckor går hon runt och spekulerar i hur Göran ska ta sig an ärendet. Bryta inseglet, spränga jungfrudomen, göra Angela till kvinna. Oskulden är som ett dyrbart knippe juveler som hon vaktar med sitt liv. Men tji får hon, för plötsligt är ingenjör Lund i farten. Mannen som tidvis beskrivs som "en gammal man, ett monster, ringaren i Notredam".


Och Angela förloras. Skändas. Genom att smyga på henne med sin lem lyckas ingenjör Lund erövra hela hennes person. Det finns inga gränser för hur dystert hennes öde blir, trots att själva sexet är ganska härligt. Självklart blir hon gravid och måste gifta sig med monstret. Som tur var hindrar det henne inte från att ha massor av mer sex med alla möjliga. Till och med en pervers kvinna, en snedvriden individ...


Jag tror och hoppas att "oskulden" är mindre laddad med skam idag. Att ordet knappt används längre. Att tjejer inte längre känner att hela deras persons värde och renhet hänger på om de haft umgänge med en man eller inte. Att ett positiv sexupplevelse inte längre behöver sluta i känslan av att vara skändad. Att tjejer hittar plats att fokusera på sin egen njutning i stället för att vara oroliga för "bli förlorade" för andra (killar).

När det gäller homofobi finns ju mycket kvar jobba med, tyvärr. Men vi kan alltid fröjdas över att  varken hbt-personer eller andra (troligen) inte får den här typen av svar i frågespalter längre.


Klippet kommer från tidningen Vårt hem från 1933, som ni ska få ser mer av i ett annat inlägg.

Inga kommentarer: