2011-10-18

Bli världens bästa människa på 40 sekunder.

Jag skulle vilja slå ett slag för ömsintheten. Det känns inte som att folk är särskilt ömma överlag.

Här kommer mina ömsint-tips.
  • Kom ihåg vad folk har för favoritmat och droppa den informationen då och då. Till exempel för kollegor. Tänk er en dassig tisdag runt mötesbordet och så säger din bordsgranne: idag är det jag som bjuder på sugersnaps till lunchen. Jag vet ju hur mycket du uppskattar baljväxter. Eller: såg du att de serverar minestrone på konferensen. Din favorit. Få saker skapar samma omedelbara känsla av trygghet och sammanhang som när någon minns namnet på ens barndomsgröt.
  • Tvätta ett plagg i tvål och ljummet vatten. Någon annans eller ett eget. Så himla ömsint.
  • Skratta när folk försöker vara roliga. Inte för att det rycker i skrattmuskeln utan för att du vill dem väl. 
  • Le, koppla på värmen och liksom spänn musklerna runt ögonen medan du betraktar någon som pratar med dig. Den här är lite känslig. Det får inte bli skräckinjagande. Testa gärna på någon du känner väl innan du praktiserar trixet ute i vida världen. En gång blev jag intervjuad av en klasskompis som gjorde såhär under hela intervjun och jag har aldrig öppnat mig så mycket som då. Aldrig känt mig så välkommen och bekräftad. Sen har jag gjort så när jag själv intervjuat, träffat kompisars nya partners eller haft stödsamtal med utsatta tjejer. Det funkar alltid.
  • Billie holiday och tända ljus. Obviously.
  • En hand på axeln. En plötslig armkrok. Fingrar mot pannan. Den där ömsinta, snabba beröringen som får folk att bli till varma degklumpar utan att man behöver korsa deras integritetsmur.
Berätta gärna era tips.

En bild jag hittade när jag googlade runt på temat. Stella McCartney tror jag?

4 kommentarer:

Z sa...

Vaddå fingrar mot pannan??? Värsta exorcistgrejen ju. Vem som helst skulle ju bli helt skräckfyllda om jag gick omkring och lade fingrarna mot folks pannor!!! ;-D

Biz sa...

Nja, vet inte om jag håller med om det där. Skratta bara för att? Blir det inte genomskinligt? Och minnas vad folk äter till lunch? Skulle tycka att det blev uppenbart att man försöker fjäska isåfall.

Solveig Lövendahl sa...

Jag gillar dina tips! Hör till dem som blir varma och lyckliga över någon som kommer ihåg min favoriträtt eller över en plötslig armkrok. Fint!

Frida Gro sa...

Haha, vilken flopp! Tur att du gillar i alla fall Solveig.

Biz: Nja, jag har mina skratt-teorier. Har skrivit om dem här: http://fridagro.blogspot.com/2011/01/ett-gott-skratt-gor-varlden-lite-mer.html