2010-09-13

Drabbad.

Nu ska jag berätta vad som hände mig i fredags kväll. Den analytiske kanske tolkar in politiska budskap i min historia.

Jag hade bokat tvätt-tid och var helt övertygad om att passen var tre timmar långa. Därför var det i med fröjd och tillfredsställelse i bröstet jag proppade maskinerna fulla med lakan halv sex. Tjugo över var jag tillbaka för att hänga upp allt det rena i torkskåpet under de sista 40 minuterna. Men tji fick jag. Mitt pass var tydligen slut redan klockan sex och den som bokat tvättstugan från klockan sex och framåt hade blivit så vansinnig på min överträdelse att han (jag skymtade kalsonger) avbrutit tvättprogrammen och slitit ut all min tvätt.

Den låg i en hög på golvet, drypande av tvättmedligt vatten. Jag kan knappt beskriva hur vått tvätthaveriet var, det DRUNKNADE i sörja. Jag blev helt gråtfärdig (ja, jag blir ofta gråtfärdig nu för tiden) när jag såg vad som hänt. Kände mig genast övertygad om att gärningsmannen visste att jag är nyinflyttad och ganska otrygg här. Att jag stundtals känner mig riktigt bortkommen. Att det var hans sätt att förklara hur ovälkommen och värdelös jag är.

Snabbt och skamset välte jag ner den blöta högen i en ikeakasse som blev så tung att jag knappt kunde bära den. Det frätande vattnet flödade ur botten och ut över min höft medan jag släpade byltet i trappor och gångar. Naturligtvis var tvättstugan bokad hela resten av helgen. Jag kunde inte dra in slafset i lägenheten utan ställde påsen utanför, där den skapade en mjölkig flod ner för trapporna.

Mina dyblöta byxor kliade mot huden, stanken började redan stiga ur ikeakassen och jag lät nog panikslagen på rösten när jag ringde min kompis Lisa för att skjuta lite på vår kvällsdejt.

Det löste sig till slut. Jag blötte ner hela trapphuset, inklusive en orientalisk matta (?) som någon lagt på golvet i hissen. Men det löste sig. Kläderna blev rena och torra på annat håll.

Det var underbart att få dela tragedin med Lisa över en öl. Jag drog hela historien med stora gester och hoppades att vi gemensamt kunde hata kalsongmannen en stund, för hans hänsynslösa sätt att vakta om sin tvätt-tid. Hans brist på överseende för sin nyinflyttade granne.

Men


Äh, sådär har jag gjort kanske tio gånger. Orka missa en tvätt-tid för att någon annan har snott den blev responsen.

Och då kom jag på. Att det har jag med. Hur många gånger som helst faktiskt. Rivit andras drunknade sängkläder ur maskinen sekunder efter att min egen tvätt-tid börjat. Utan en tanke på om ägaren uppfattat situationen som en obehaglig välkomstceremoni. För att jag har faktiskt reglerna på min sida.

Typiskt att jag skulle förstå konsekvensen av min handling, först när den drabbade mig själv.

4 kommentarer:

Marie Larsson sa...

Å Frida. Har jag sagt på senaste att jag älskar dig?!

Fatima sa...

Åh, vad glad jag är att du inte tjuvberättade igår. Då hade jag bara avbrutit och det hade inte alls blivit lika bra, ha ha ha.

Frida Gro sa...

M: Nej det var alldeles för länge sen!

F: Oj, var det så bra?!

Anonym sa...

Du är bäst.
emmasundh