2010-01-30

Och där kom ilskan.

Om det gick skulle jag länka till en artikel i dagens DN (sida 15). Men det går inte, för den finns inte på nätet. Och tur är väl det, för åsikterna som sprutar ut ur den artikeln hör inte hemma i en tid då det finns både internet, kylskåp och förpackningar av plast.

Men jag kan såklart ändå inte hålla mig utan måste citera följande ur artikeln som går under namnet Kd återvänder till verklighetens folk.

Varsågoda:

Det ska till exempel vara fritt fram för företag att bara ha män i styrelsen och för mammor att vara hemma hela föräldraledigheten.

Den politiska slutsatsen har blivit en kampanj mot jämställdhetspolitiken för att ta bort genusundervisningen på universiteten.
- Staten subventionerar indoktrinering av en viss syn på män och kvinnor, säger Ebba Busch, vice ordförande i KD´s ungdomsförbund.

Tja. Man kan ju börja med att förundras lite över att KD ens har ett ungdomsförbund. Jag trodde (eller hoppades) att den här typen av verklighetsuppfattning dog ut ungefär samtidigt som Televinken. Sen kan man fnissa (lite gråtblandat) åt att hon heter Busch i efternamn.

Det knepigast är nästan att KD anser sig stå för en ny sorts politik. Bort med pekpinnarna och yada yada. Men alltså. Att jobba mot jämställdhetspolitiken genom att ta bort genusundervisningen? Det känns ju så motsägelsefullt. Och korkat. Finns det något program idag som inte innehåller ett stycke genus? Jag minns det som en integrerad och självklar del av mitt journalistprogram. Vi lärde oss webpublicering en månad. Sen läste vi genus. Men, Busch är rädd att just sådan undervisning indoktrinerar en viss syn på män och kvinnor.

http://ebbabusch.files.wordpress.com/2010/01/img_8865.jpgHörru Busch. Du verkar ha en viss syn på män och kvinnor som är vriden och livrädd. För vad? Vem förbjöd dig att ta de där poängen i genusvetenskap? För mig räckte det med 5 högskolepoäng för att dina argument ska få min lördagsfrukost att smaka beskt.

Visste du att det är olagligt med undervisning som indoktrinerar åsikter?

Däremot är det livsviktigt med undervisning i att ifrågasätta och utmana strukturer. Det är en förutsättning för att demokratin ska fungera.

Visste du att genus är ett annat ord för "det sociala könet" - inte en åsikt?

Tänk att du ägnar din tid och kapacitet åt att kämpa för att göra det fritt fram för mig att vara hemmamamma och min man styrelseledamot - men beröva oss friheten att lära oss ifrågasätta de rollerna.

3 kommentarer:

Kråksång sa...

Åh vad underbart att någon orkar argumentera. Själv blir jag antingen så förbannad att jag bara vill grina, eller så provocerad att jag bara gapar och skriker, åt den här typen av inlägg i debatten. Heja dig. Gillar din blogg=)även i övrigt=)

Frida Gro sa...

Men tack! Vad glad jag blir. Har nu upptäckt din med och gillar skarpt. Det känns som att våra bloggheaders (din kråka och mina gubbar) är kompisar med varandra.

Björn Jacobsen sa...

Man ska aldrig säga aldrig, men det blir nog svårt för en svensk politiker att kunna göra någonting åt genusundervisningen. Ja, med tanke på att en av mina klasskamrater på master-programmet kunnat skaffa sig en utbildning i sociologi från Iran, den islamska republiken ni vet. Jag tror (och hoppas) fröken Busch håller sig till att vädra lite populistisk varmluft, opinionsarbete i jämnställdhetsdebatten. Frågan, dragen till sin spets, är vad hon egentligen tycker om universitetens självständighet, för den har inte ens Ahmadinejad alltså gett sig på.

Förhoppningsvis synar någon hennes bluff.